image

DESPRE NOI

Bine ati venit la Agropensiunea Maria

Gazda dumneavoastra, familia Grancea va multumeste ca ne-ați deschis portița si urmeaza sa petreceți ceva timp la noi in curte.

Fie ca acest timp este de scurta durata sau urmeaza sa petreceți un sejur, noi o sa ne dam toata silința ca timpul petrecut sa fie unul placut.

 

Pentru inceput as dori sa incep cu o scurta introducere pentru ca dumneavoastra sa va faceti o idee unde si la cine ati nimerit sa va petreceți timpul. Așadar:


Noi suntem familia Grancea, casa a fost primită de străbunicul, Iosif Grancea de la o familie ce nu a putut avea copii : Lazaruca. Jica(prescurtare de la Iosif) a plecat in America, s-a intors, a luat-o de nevasta pe Lucretia si nu au mai plecat. Au ramas in sat unde au deschis un bar(crâșma pe vremea respectiva). Cel mai mic copil al lui Iosif, Valeri a ramas pe curte. Valeri s-a căsătorit cu Maria si impreuna cu copiii si nepoții au transformat proprietatea dându-i o forma pe care o vedeti astazi. Dupa cum vedeti, nu este o proprietate impunătoare, este o casa in rand, ca toate celalalte case din sat.


Prin urmare sunteti la”ai lu Jica” din satul Sebes, comuna Harseni, in Ținutul Tarii Făgărașului, Transilvania cum i spunea nu demult(acum 100 de ani) Romania cum i spune astazi. Apropo de acest aspect nu departe de Sebes, adica in satul Mărgineni era pe vremuri granița, punct de trecere in Regat, adica in Tara Românească cum se intitula in vremea respectiva. Cat despre satul sebes, se spune ca acest nume vine limba maghiara “sebeszi” care la vremea respectiva in maghiara insemna “repede” facand referire la răul ce trece prin sebes si poarta numele satului “Răul Sebes”, numele de Sebes o sa il regăsiți si in județul Sibiu, Sebeșul de Jos si Sebeșul de Sus dar si ca oras, cunoscutul oras Sebes-Alba.


Referitor la alte sate a căror denumire vine oarecum din limba maghiara mai regăsim nu departe de sebes, satul “Gura Văii” care inainte de epoca comunista i se spunea Netotul, legenda spune ca numele se trage tot de la un maghiar care venise pe valea respectiva si văzuse putine case aproape de apa si expresia lui despre sat a fost : “Nu Tot”. O imagine mai clară asupra tuturor acestor sate din Tara Făgărașului va puteti face colindăndu-le sau urcând pe munte. Spre exemplu din culmea Pietricea sau Vârful de Amiaz puteti admira toate aceste așezări, nu departe de unde va aflați, adica o urcare de 2 h pe sensul de mers.


Cat despre Ținutul Tarii Făgărașului acesta isi are centrul la Fagaras, târgul si cetatea locală, locul unde toate aceste sate se întâlneau si faceau comerț. Făgărașul a fost, la fel ca si Transilvania, locul unde multiculturalismul s-a manifestat din plin. Un oras, un tinut, in care maghiarii, evreii, sașii de peste Olt si romanii din satele de sub munte au conviețuit si trait in armonie pentru o lunga perioada de vreme.


Într-un cadru lărgit, intr-o raza de 70km aveti orașele etalon din Transilvania, Sibiu, Brasov, Sighișoara. Orașe unde puteti vedea influența Habsburgica si puteti admira arhitectura tipica imperiului Austro-Ungar. Toate edificiile din centrul(cetatea veche) acestor orașe au fost gândite de Arhitecți Vienezi, nici un edificiu in aceste zone nu se construia fara acceptul de la Viena. Acest lucru este usor de observat odata ce mergeti spre vest in vechiul imperiu sau coborâți Carpații spre Dunăre, unde arhitectura inainte de 1900 are un accent oriental, doar Bucuresti ul face nota discordanta, unde, unele edificii sunt proiectate de francezi. De unde si acronimul de Micul Paris.


Cam asta ar fi despre meleagurile si locurile unde tocmai ce ati poposit. Pentru a păstra reteta tipica de a descoperii si explora noi locuri, pe langa peisagistica, arhitectura si putina istorie, pentru a intelege mai bine spiritul local mai lipsesc doua ingrediente, si anume: bucataria locală si băuturile tipice.